tisdag 9 december 2014

Lucka 9: Griljerad kålrot

Klassikernas klassiker på julbordet, vad är det?
Något som skärs i skivor och läggs på smörgåsen, med senap på...
Såklart: den griljerade kålroten!
Andra kanske köper Astrid och apornas sk*nka eller gör en egen variant av seitan. Men inte jag. Den kokta och ugnsgriljerade kålroten är min ständige följeslagare, år efter år. Den är god, unik och dessutom relativt lätt att prova på för nybörjare.

Men hur blir den till, denna beryktade, närmast legendariska griljerade kålrot?

Jo:

Du skalar och kokar en kålrot, inte allt för stor, i en dryg liter vatten med grönsaksbuljong, några korn kryddpeppar och vitpeppar och några lagerblad för att ge smak. Efter ungefär en timme kan du känna med provsticka om den har börjat mjukna. Hur länge den ska koka beror förstås på storleken. Den ska ju inte bli sönderkokt, men samtidigt ska den gå att skära i skivor utan att du behöver använda motorsåg.

Medan kålroten kokar kan du hitta på nåt annat skoj men när den börjar bli klar är det läge att sätta ugnen på 225° och börja med toppingen.

Blanda 3 delar senap med 1 del tomatpuré och 1 del sirap. Mums!
När roten känner sig färdig i grytan häller du av vattnet och låter den svalna något. Sedan lägger du den på ett ugnsfast fat och penslar på, runt om så gott det går, tills allt som syns av roten är täckt. Häll över skorpmjöl på toppen för en fin yta och ös in hela rubbet i ugnen i 20-30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar