måndag 15 december 2014

Lucka 15: Vego filmklappar

Nu börjar det bli dags att beställa om man köper sina klappar över nätet.
Jag tänkte tipsa, precis som jag tidigare tipsade om bokklappar, om några olika filmer med bra tema som blir fina klappar till hela familjen!


Till de yngsta:
Samson och Sally
Tecknad mysig och lite läskig äldre film om två små valar som följs åt i vått och torrt. Det största hotet mot friden är människorna, eller "järndjuren" som de kallas. Både den här filmen och boken som den bygger på (Kaskelotternas sång) var favoriter för mig när jag var liten.

Till lite större barn - och alla andra:
Flykten från hönsgården
Ruskigt kul, cool och spännande film för hela familjen. Hönorna på den hemska mrs Tweedys hönsfarm testar alla tänkbara sätt att ta sig över stängslet innan de hamnar i varsin kycklingpaj. Hur ska det gå, får de sin frihet till slut? Alla som sett kortfilmerna om Wallace och Gromit vet att Aardmans fantastiska leranimationer inte har någon övre åldersgräns.

För den vuxna publiken:
Noah
Vi har hört den bibliska berättelsen om Noak som byggde en båt och räddade två av varje djurart från den stora översvämningen. I den här pampiga filmversionen lär vi känna en bister Noah som vägrar äta djur och när en övertygelse om att planeten mår bättre utan människor. Varenda djur i filmen är för övrigt datoranimerat vilket innebär att inga djur utnyttjats och skadats under produktionen av filmen.

Blackfish
Djur i fångenskap är en blomstrande industri, från cirkusens hunsade elefanter till de livströtta lejonen på zoo. Vi människor älskar att inbilla oss att vi kan tämja och kontrollera naturens vildhet. Den här fängslande dokumentären handlar om späckhuggaren Tilikum som spenderar sina dagar på en akvariepark i USA. Hittills har tre människor dött i hans närhet. "Blackfish" försöker ta reda på varför och även ifrågasätta vårt sätt att handskas med vilda djur.

Delicatessen
I den här framtidsdystopin lever människorna i fattigdom och nöd. Men i ett skruttigt gammalt hyreshus bor en slaktare som varje dag styckar och säljer kött, samtidigt som de boende i huset försvinner en efter en...
Låter läskigt va? Ingen fara, gänget som har gjort den här filmen har också gjort Amelie från Montmartre så var beredd på en poetisk, absurd, romantisk och humoristisk filmpärla.

Mycket nöje!

// Myran

1 kommentar: