onsdag 17 december 2014

Lucka 17: Snälla klappar

Dagarna springer iväg så jag skyndar mig att skriva ner några fler julklappstips medan tid ännu finnes.
Den här gången är det varken böcker eller film som står på önskelistan, utan vanlig, hederlig välgörenhet, precis i julens anda.

Det finns tusen organisationer där ute och alla har vi våra hjärtefrågor. Eftersom det här är en veganblogg har jag samlat några tips på julgåvor som förbättrar tillvaron för djuren i den här världen. Allt från hemlösa katter i närbygden till utrotningshotade arter på andra sidan jorden. Det är bara att välja och vraka.
Många av de större organisationerna har också gåvoshoper där man kan köpa böcker, pins, gosedjur och så vidare, men jag siktar in mig helt på det osjälviska skänkandet.

WWF, Världsnaturfonden
Här kan du ge en slant och få ett riktigt fint kort tillbaka att ge bort. Tjuvjakten är ett ruskigt globalt problem som WWF jobbar en hel del med att komma till rätta med. Vet du någon som har tiger som sitt favoritdjur? Då är saken biff! (Bönbiff alltså.)

Forska utan djurförsök
Den här föreningen jobbar ständigt för att hitta bättre metoder än att prova mediciner och tabletter på råttor och apor. En framtid där inga djur spenderar sina liv i ett laboratorium och dör i förtid av framkallade sjukdomar, det vore nåt!

Kattfotens katthem i Halmstad
Vill du göra lokal skillnad så är Kattfoten ett givet alternativ. Föreningen går ständigt på knäna och kämpar hårt för att hjälpa alla de tamkatter som lämnats vind för våg av oss människor. Kattfoten brukar också sälja almanackor så vill man ändå ge bort något "roligare" än bara ett gåvobevis så kan det vara en fin klapp för kattälskare.

Djurskyddet
Skyddlösa före detta husdjur finns det tyvärr gott om i hela landet och på den här sidan kan du ge en mer generell gåva till alla dessa små. Om inte kattungen på gåvobeviset har charmat dig - klicka vidare på sidan så ska du se att du hittar något som passar.

Naturskyddsföreningen
Det här är ingen renodlad djurorganisation, men räddar du en skog, bidrar till ett bättre hav eller värnar om den biologiska mångfalden så gör du automatiskt en god gärning för djuren. Dessutom kan du välja att satsa din peng på bevarandet av en viss djurart.

Greenpeace
Samma sak gäller för Greenpeace: kämpar du emot palmoljeindustrin eller utfiskningen av haven så har du många tacksamma djur på din sida.

Svenska djurambulansen
Här får du själv rita en fin teckning eller skriva ett snyggt kort att ge bort. Djurambulansen ser till att skadade och sjuka djur får vård och slipper lida. Skönt att veta!

Djurens rätt
Den klassiska föreningen för djurvänner av alla slag. Pengarna går till Djurens rätts arbete som pågår inom flera olika områden, till exempel kampanjer mot djurförsök och pälsindustri.


Hoppas ni hittade något som kändes rätt.
Annars finns ju mina tidigare klapptips, och jag tror nog att det kan komma ett inlägg till på samma tema innan dopparedagen är här...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar