söndag 7 december 2014

Lucka 7: Vego bokklappar

Det börjar närma sig klapphets. Mormor ska ha, pappa ska ha, syrrans ungar ska ha, bästa vännen ska ha, ja, ni fattar. Denna eviga jakt på presenter i juletid, denna hets som kan vara både mysig och fruktansvärd.
Kanske har ni bestämt att skippa klapparna i år? Eller att alla köper en varsin som lottas ut?
Eller kanske hänger det på just dina axlar att fixa grejer till varenda avlägsen släkting och granne och jobbkollega och facebook-kontakt.
Kanske ligger sanningen någonstans mittemellan.

En bok är kanske den mest klassiska gåvan, och vad vore jag för veganbloggare om jag inte samlat några bra tips på böcker att ge bort i julklapp?Till barnfamiljen:
"Mera vego" av Sara Ask och Lisa Bjärbo.
Helt underbar bok som sänker pretentionerna och med färgglada bilder och muntert tilltal ger de bästa tipsen om hur man introducerar kidsen till grönsakernas magiska värld. Passar lika bra till köttätare med köttfri måndag-ambitioner som vegofamiljer som vill ha ny inspiration i vardagsstressen.
Jag har själv boken och kan säga att den passar lika bra till oss som inte har barn. Alla recept är inte veganska men många har tips på hur rätten kan "veganifieras".Till den ständige köttförsvararen:
"Äta djur" av Jonathan Safran Foer.
En rejäl uppgörelse med köttindustrin som redan blivit en modern klassiker. Till skillnad från många andra vegoförespråkande böcker nådde den här utanför den innersta kretsen och fick stor uppmärksamhet. Boken utgår från hur köttkulturen och djuruppfödningen ser ut i USA men går bra att applicera på svenska förhållanden. Sätt den i handen på brorsan, kusinen eller mostern som alltid retas, så får vi se vem som skrattar bäst. Mohaha!Till tonåringen:
"Ett annat sätt att vara ung" av Per Nilsson.
Filosofisk och finkänslig ungdomsroman om tonåringen Hannah som försöker göra världen till en bättre plats. Hon är vegan och hennes tankar om djur och etik får ta plats men här finns också flera andra spännande vinklar med komplicerade kärleksrelationer, moraliska dilemman och inte minst kuslig förföljelse. En klassiker i ungdomslitteraturen.Till den lilla bokslukaren:
Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös.
Pelle Svanslös kommer ni väl ihåg? Knutsson skrev ett helt gäng mysiga och spännande sagor om denna lilla kisse. Det genomgående budskapet i böckerna är att godheten segrar och att ingen är mindre värd för att den är annorlunda. Och katter är ju alltid svåra att motstå.
"Första djurboken" av Lars Klinting.
Fina illustrationer och bra fakta om våra svenska djur som uppmuntrar till utflykter och utforskande. Här finns även "Första fågelboken" och "Första insektsboken".
"Hit och dit men ganska långt bort" av Johan Althoff.
Söt och väldigt rolig bok om djuren i skogen, som ger sig ut på en liten resa där de stöter på en hel del konstigheter, bland annat människor. Perfekt för högläsning.Till djurhatare och djurälskare:
"Bästa vänner" av Jennifer S Holland.
Djurhatarens hjärta kommer att smälta och djurälskaren kommer att gråta floder till den här lilla coffee table-boken som radar upp exempel på när djur har visat kärlek och ömhet över artgränserna. Tydligen skildras många djur som lever i fångenskap och det är ju tråkigt, men budskapet blir ändå att om djur är förmögna att känna empati, varför kan inte vi?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar