onsdag 8 juli 2015

Köttätare har fel: "Ändra på industrin istället för att bojkotta!"

Jag blev vegetarian när jag var omkring tolv år, som resultat av en i mängden av alla rapporter om missförhållanden bland slaktdjur.
I början tyckte jag att vegetarianer var vettiga medan veganer var lite smått dumma i huvudet. Ägg och mjölk är ju inte döda djur heller!
Sedan slog det mig att det inte var själva dödandet som varit avgörande för mitt vegobeslut. Det var ju behandlingen av djuren innan de dog som störde mig.
Då blev jag vegan.

Mitt val att inte äta några produkter från djur grundar sig alltså i uppfattningen om att dagens djurhållning är grym och oacceptabel.
Många frågar sig då: Vore det inte klokare att försöka pusha fram de som behandlar sina djur bra, stötta de som har en god tanke, snarare än att rata helt?
Om alla som brydde sig om djur skulle sluta köpa kött, ägg och mjölk, då skulle ju de som producerar kött, ägg och mjölk på ett bra sätt försvinna helt och bara de "onda" finnas kvar!

Jag ska förklara varför jag inte vill konsumera djur över huvud taget, varken från "onda" eller "goda" uppfödare.
Den kultur vi har byggt upp, där produkter av och från djur är en stor och självklar del i vardagen, ställer höga krav på de djur som ska producera och leverera detta åt oss.Vi har avlat fram bruksdjur som inte mår bra av hur de är byggda. Det är en cynisk och girig avel som jag inte kan förmå mig att acceptera, oavsett hur snäll man sedan är mot själva djuret.
Men om vi slutar med avel som gör djur sjuka och miserabla men produktiva så blir det förstås mindre kött och annat gött producerat. Det blir väldigt ont om det. Svår ekvation det där.

Vidare: hur får vi fram mjölk och ägg från djur?
Det finns en spridd missuppfattning om att höns släpper ifrån sig ägg stup i kvarten helt naturligt och att kossor jämt går runt och bär på litervis med mjölk som någon snäll typ måste hjälpa de stackarna att bli av med.
Tänker man efter lite så inser man att så tokigt skapta är inte djuren (år av avel till trots).
Så här enkelt är det: Varför bär korna mjölk? Svar: För att de har kalvat.
Vart tar kalven vägen? Svar: Den antingen går till slakt, eller blir en ny mjölkko.
Men om den inte går till slakt så får den väl hänga med sin mamma? Svar: Nej.
Och de söta små kycklingarna har liknande villkor att se fram emot. Tuppkycklingar avlivas på direkten, hönskycklingar hamnar på grillen efter några veckor, eller får sitta på pinnen och värpa tills de stupar.
Sådana är reglerna i djurindustrin. Det är svårt att komma undan detta. Känns det onaturligt och fel att beröva den nyförlösta kon på sitt lilla barn? Okej, synd, då blir det ingen mjölk. Känns det grymt att kasta söta kycklingar i köttkvarnen för att de inte kan lägga ägg? Okej, synd, då blir det till att skippa omeletten.
Och att djuren ska få leva ut sin naturliga livslängd är över huvud taget inte aktuellt, köttdjur eller ej. Går det inte att tjäna pengar på ett djur så är det slakten nästa.
Det spelar ingen roll hur snäll man vill vara mot sina djur, för vissa ganska tuffa krav måste uppfyllas för att det ska bli någon industri av det och inte bara vara en samling ovanliga och kostsamma sällskapsdjur.

Men kan man inte ändå vara respektfull och snäll mot dessa lägre stående varelser medan de faktiskt lever? Alla grisbönder piskar, skållar och knorrklipper ju inte sina grisar. Många bönder säger ju rentav att de brinner för sina djurs välmående och hälsa!

Ett djur mår bra när det får leva naturligt. Djurindustrin är motsatsen till en naturligt liv.
Det går förstås utmärkt att PÅSTÅ att man bryr sig om att djuren har det bra, men det man egentligen säger är att man bryr sig om att djuren håller sig friska och att ens egen industri framstår som mer sympatisk än den i något annat land där hållningen på någon punkt är värre än här.
Jag tror inte att bönder är särskilt elaka eller hemska, men jag tror att det går att ljuga för sig själv ganska ordentligt för att få känna sig som en god människa.
I mina ögon finns det inget naturligt, värdigt eller välvilligt i att hålla djur fångna och beröva dem på kroppsfunktioner, barn, naturligt beteende, frihet och liv.
Jag ska avsluta med något som en vän till mig sa. Hon sa ungefär så här, apropå en annan rapport om misshandlade grisar:
"Jag tror att det är väldigt lätt hänt att man slutar bry sig om hur djuren har det, när man vet att de ändå ska dö. Varför ska man ta hand om och vara snäll mot någon som man sedan ska döda?"

Det går inte ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar