fredag 5 juni 2015

Mmm... Moussaka...

Gillar man potatisgratäng och lasagne, då gillar man moussaka. Gillar man mat från länderna kring medelhavet (ja, de är ju några stycken och rymmer ganska så många vitt skilda maträtter, men ändå) så gillar man moussaka.
Gillar man någonting annat så gillar man antagligen också moussaka. Varför skulle man inte gilla moussaka, liksom?

Nu har jag skrivit moussaka så många gånger att det börjar låta lustigt i huvudet. Ungefär som häromdagen när jag sorterade tvätt och insåg att strumpa är ett väldigt komiskt ord...

Men nog ordat om detta. Nu var det ju receptet ni var ute efter (hoppas jag)!

Moussaka tar en liten stund att skapa men har man eld i röven behöver det faktiskt inte dröja allt för länge innan maten står på bordet. Bäst är förstås om man är ett par stycken som samarbetar.

Myran har fått mycket beröm för sin moussaka och den är ofta med på knytkalas och fester, efterfrågad av både grönisar och blandkostare.

Sluta tjata om annat och berätta hur man gör i stället!

Okej, du behöver:

10-15 potatisar (fler om de är små, färre om de är stora)
1-2 auberginer (beroende på om man vill bygga ett tak av överlappande skivor eller om man är mer restriktiv med sitt aubergineintag)
ca 200 g sojafärs
1 burk tomatkross
Jättemycket rapsolja
Oregano, basilika och andra liknande kryddor
Salt och peppar

1. Börja med att skala och skiva potatisen. Stek skivorna i olja så att de får lite färg. Bred ut dem ganska jämnt på en ugnsplåt.
2. Stek färsen. (Det är bra att använda två skilda stekpannor eftersom vi ska steka mer efter detta och man kanske inte vill eller orkar diska efter den klabbiga såsen.) Häll på tomatkrossen och krydda såsen. Bred sedan ut såsen över potatisen.
3. Skiva (tunt) och stek auberginen i olja tills skivorna gått från vita till gula. Pynta plåten med auberginen och skjutsa in den i ugnen på 200° i 30 minuter eller tills potatisen känns mjuk och aptitlig.

Klart för servering!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar