tisdag 2 juni 2015

Köttätare har fel: "Veganprodukter innehåller bara massa konstigt skräp"

Det här påståendet dyker upp lite då och då, både från hälsofanatiker, lite halv-hälsointresserade och folk som aldrig tänkt en minut på hälsa förrän det dök upp en vegan och de behövde ett bra försvar för sin egen kosthållning.

Man har jämfört en vanlig, enkel köttabit med en sån där knasig special-vego-produkt som innehåller gud-vet-vad och kommit fram till att det måste vara så in i nordens mycket fräschare och vettigare att äta den "naturliga" produkten än det där konstgjorda substitut-spektaklet.
Det finns en föreställning om att kött innehåller: kött. Medan tex en vegankorv innehåller: konserveringsglukosmedel E457, stabiliseringstoxin E753, laboratorielaxeringskarbonat E283 och så vidare.
Men hur ligger det egentligen till med den saken?
Låt oss jämföra två smörgåspålägg:

Mmm, helmuskel...

GUD VAD KONSTIGT!
Ja, båda två alltså. Om man tycker att saker som E451 och kaliumsorbat är konstigt. Jag lämnar faktiskt över till er att avgöra vilken produkt som är mest suspekt. Kanske båda. Kanske ingen. Kanske att ens åsikt om vad som är konstigt och inte färgas av ens egna preferenser och vanor. Vem vet?

Det här är ju bara två produkter av tusentals men jag har förstås varken tid eller lust att gå igenom allt som existerar i världen (och jag tror inte att någon skulle ha ork eller lust att läsa en sådan genomgång heller). Men jag tycker att om man ska jämföra så ska man jämföra något sånär likvärdiga produkter.

Sedan finns det en föreställning om att animaliska produkter är "naturliga" medan vegoprodukter kommer "från en fabrik" a.k.a. är "konstgjorda". Då förbiser man lite bekvämt det faktum att animaliska produkter OCKSÅ kommer från en fabrik. Och så kan man ju tänka, men det är inte rätt.
Saxat från wiki: "En fabrik (latin fabrica) är en industriell anläggning där det i mängd och av ett flertal arbetare produceras likartade varor (fabrikat), halvfabrikat och/eller sker en förädling av råvaror."

"Ja, men jag köper alltid mina produkter från den jätte-naturnära gården bredvid och min mjölk är opastöriserad!" invänder den envetne köttätaren nu.
Good for you and your naturupplevelse! säger jag.
Din mat kommer fortfarande från en fabrik, såvida du inte själv gick fram till kossan, drack mjölken direkt ur spenen, högg en kniv i huvudet på henne, slajsade upp en bit ko-ytterlår och tuggade i dig direkt på plats. Och om du gjorde det: Good for you and your naturupplevelse! Mindre good for kon! But at least it was natural! Well, bortsett från the part where you diade från en helt annan djurart än din egen, not so natural maybe, but what the hell, at least it was not vegetariskt and that's the huvudsak.

Men låt oss lämna den lemlästade kon därhän och raskt bege oss in i candy land!

Något som jag äter lite då och då som vegan är olika fabrikstillverkade kakor och kex. De kan ha ohemult långa ingredienslistor och innehålla mindre nyttiga beståndsdelar som till exempel härdat vegetabiliskt fett, raffinerat socker och palmolja.
Vet ni några andra än veganer som äter den sortens produkter?
Vanligt folk.
Den här kakan äter jag. Det gör den helt normalt funtade grannfamiljen också. TROTS att den är vegansk. Deras barn måste vara såå traumatiserade.

Generellt kan man säga att veganer såväl som köttätare (och alla andra med alla olika kosthållningar som finns) kan äta både konstig och icke-konstig mat. En del hivar i sig E-nummer och transfetter med liv och lust, andra lagar mat från grunden och undviker allt som är processat eller innehåller mer än typ tre ingredienser. Somliga köper storpack med billiga kakor för att mätta suget, andra ställer sig och bakar egna små kreationer med agavesirap, cashewnötter och fikon. Dessa variationer förekommer alltså i alla grupper som finns, oavsett om vi pratar om veganer, köttätare, laktosintoleranta, potatisälskare, jordnötsallergiker eller någon helt annan typ av ätare.

Är det då så illa med långa innehållsförteckningar fullproppade av E-nummer, konserveringsmedel och olika konstiga ord som man inte begriper sig på?
Tja, det där är ju lite av en vetenskap i sig. Det är inte alls dumt att faktiskt lägga fördomarna åt sidan och läsa på ordentligt vad olika saker betyder och hur olika ämnen framställs för att själv bilda sig en uppfattning om vad som är helt okej och vad som bör undvikas. Men är det några människor som är otroligt pålästa när det gäller sådant, så är det.... Ja, ni gissade rätt: veganer.

Slutligen:

Puss och kram från Myran!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar