söndag 25 maj 2014

Blåbärspraliner

Idag är det mors dag!
Jag brukar inte direkt fira det, men min egen mor har nyligen fyllt år och igår firade vi detta med raw-bakverk (helt fantastiska, från Raw Food Café i Halmstad) och fina presenter. Mor fick ett olivträd och en skål med hemmagjorda blåbärspraliner. Mycket uppskattat!
Nu gör Paddan om succén till sin egen mor på just Mors dag. Och jag tippar på att ni är fler där ute som vill bjuda mödrar, fäder, barn, kusiner, fastrar, svågrar och er själva på något gott - och nyttigt. Det är lite pilligt men inte särskilt svårt och det går väldigt snabbt!

Här kommer receptet:

1 dl nötter, mandlar och sesamfrön
3/4 dl russin (helst ekologiska förstås)
1/4 dl frysta blåbär
100 g mörk choklad
En handfull mandlar
1 msk rapsolja
Ca 15 knäckformar/ischokladformar

(Det går också bra att byta ut russinen mot blåbär, alltså ca 1/2 dl frysta blåbär. Russinen gör pralinerna lite sötare men jag skippade dem när jag gjorde, helt enkelt eftersom russinen hemma var slut!).

Mixa nötterna, fröna och russinen till en smet. Tillsätt blåbär och mixa igen. Rulla små kulor av smeten och sätt dem på ett fat i kylen så att de håller formen. Sätt ut knäckformarna på en bricka.

Värm oljan i en kastrull på mellanvärme och smält ner chokladen. Rör runt och se till att det inte bränns. När chokladen är smält: ta av kastrullen från plattan och skrid till verket med bollarna!
Jag använde en tesked att plocka upp blåbärsbollar med, och en matsked att hälla smält choklad över bollen medan den ligger kvar i skeden. Sedan stjälper du den chokladtäckta bollen ner i var sin form.
Pryd de små pralinerna med varsin mandel (tips: dela mandeln på mitten, på kortsidan, så trycker inte mandelns storlek ut pralinen till mos, enligt "kliva ner i ett fullt badkar-principen").
Paddan hackade fint mandelströ och hällde över. Har du tillgång till färska blåbär så är ju det extra fint att pryda toppen med! Möjligheterna är många.

Lycka till!

// Myran

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar