Tänk dig en julafton. Granen står grön och grann och pyntad, Kalle rullar i tv-rutan och julklapparna är ännu oöppnade. Släkten sitter i soffan och mimar med i replikerna och nynnar med i musiken från tv:n.
På bordet står chokladasken.
Det har muttrats en del om innehållet i den där asken. Den som sträcker sig fram för att norpa en pralin gör det inte utan visst missnöje. Trillingnöten är ju borta.
Då gör du - veganen - entré i rummet. Bärandes på ett fat med hemgjorda trillingnötter!
Du ställer fatet på bordet. Alla ögon vänds nu mot detta fat och dess innehåll.
Ingen vill börja. Visserligen är nötchokladsuget överväldigande, men det där är ju... veganskt... Går det verkligen att äta?
Men förr eller senare vågar någon smaka och snart är alla där och slåss om gobitarna. Dyra köpeaskar med bristfälligt innehåll kan slänga sig i väggen. Alla vill ha ditt recept.
Veganen har segrat! Vår ondskefulla hemliga agenda har nu infiltrerat släktens julfirande! Mohahaha!
(Gick jag för långt där i slutet? Hm.)
Nåja. Vi veganer är ju vana att själva skapa det som fattas oss i matväg och just trillingnötter är svinenkelt att slänga ihop. Testa själv!
Den mindre snygga versionen:
Smält 400 g choklad, antingen mörk eller ljus utan mjölk. (Ni vet hur man gör va? Koka vatten i en kastrull, använd en tålig tallrik som lock och knäck chokladen i bitar på tallriken, rör runt tills det har smält.)
Placera ut ca 100 g skalade hasselnötter, tre och tre, i knäckformar.
Häll chokladen i klickar över nötterna med en sked. Låt stelna och svalna.
Den tjusigare, och lite pilligare, varianten:
Lika stor mängd choklad och nötter här: 400 g respektive 100 g.
Smält 200 g choklad och blanda ner de skalade hasselnötterna i chokladbadet.
Placera ut chokladnötterna, tre och tre, på en plåt med bakplåtspapper.
Ställ dem svalt för att stelna. Smält 100 g choklad till och doppa varje trillingnöt.
Låt stelna, smält sedan 100 g choklad till och ringla över pralinerna i smala ränder, till exempel med hjälp av en gaffel.
Färdigt att servera!
// Myran
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar