onsdag 19 juni 2013

Sommarens trender

Det står lite still just nu; jag skulle gärna blogga mycket mer men någonting tryter... Om det är ork, motivation, mod (ja, för ibland känns det som att det är "onödigt" att blogga när man kan göra "viktigare" saker) eller något annat vet jag inte. Visst är det tråkigt...

Men äter gör jag ju, förstås! I mängder!
Om ni har instagram så kan ni följa mig, jag heter hildadean och där är det så smidigt och snabbt att lägga upp matbilder så det har blivit en del på sistone.

För att damma av och vispa bort spindelväven (för att inte tala om påbörjade getingbon!) så ska jag göra en kortare uppdatering ikväll. Det blir en trendlista!


Hett, inne, snajsigt och must-have så här i juni är följande:

1. Sallad.
Har du alltid tyckt att sallad är festmåltidens tråkiga och prydliga kusin, den där man måste tugga i sig fast den är tråkig och smaklös? Tänk om.
För det första kan salladen vara en måltid i sig. För det andra kan den vara skitgod!
Häromdagen smällde jag och Paddan ihop varsin maffig grekisk sallad. Min är den till vänster med svarta oliver (kärnorna kvar, förstås), Paddan kompletterade med klassisk fårost istället (ej vegansk).
Sallad, tomat, gurka, paprika, rödlök och några brödskivor med olivolja. Olja och vinäger som smaksättare. Några solrosfrön strödda över och några kvistar från vår basilika- och oregano-odling.
Om man blir mätt? Jajamän.
Sedan dess har vi fortsatt göra sallad. Det finns så många sätt. Grunda med kokt färskpotatis till exempel. Couscous, matvete, quinoa och pasta fungerar också utmärkt för att variera. Och ingredienserna kan också bytas om: bönor av olika slag, olika dressing, varm eller kall sallad, fejkköttbitar, andra grönsaker såsom aubergine och avokado - sallad är en värld av möjligheter!

2. Vaxbönor.
Jag har varit på torget och hångat åt mig massor av vaxbönor idag. Jag har som ett konstant sug efter dem.
Vad är det och hur gör man?, undrar du kanske.
Vaxbönor är ljusgula, långsmala skidor med små bönor i. De ätes med skidan kvar.
Ta ett par nävar och lägg i en gryta med vatten och salt. Koka i ca tio minuter. Servera med smör eller olja och örtsalt. Oboy, vad gott! Kan ätas som sidorätt eller ensamma bara för att man är sugen.

3. Sesamfrön.
Frön är alltid rätt. Det finns ett frö för varje tillfälle, skulle jag vilja säga.
Sesamfrön passar till många rätter, att strö över maten för stil, knaprighet och järntillskott. Mitt hetaste tips är att strössla vilt med sesamfrön när du bakar bröd. Tuggelitugg.

4. Sorbet.
Sojaglass och havreglass i all ära - sorbeten är glassens moder och dess okrönta drottning.
Eftersom alla älskar frukt och bär så kan sorbet inte misslyckas (såvida man inte är allergisk tex men det får man ju hålla koll på själv). Idag finns det mängder av sorbeter på marknaden och en stor del av dem är veganska. I Halland tittar vi självklart efter SIA Glass som bland annat erbjuder klassisk, odödlig hallonsorbet, sötfrisk mango och säsongens nyhet Lime breeze.
Ännu lyxigare blir det om man cyklar ut till Riccardos glass i Möllegård. Riccardo har även glassvagn i stan men då med färre smaker. Två sorbeter om dagen brukar serveras på Möllegård, och en i stan. Handgjord och fullkomligt suverän glass som måste provas.

Sådärja. Hoppas nu att ni tar åt er av mina tips så att ni slipper vara hopplöst ute och efter...
Vänliga hälsningar från Myran!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar