Då snackar vi ju om frallebullar, matbullar, frukostbullar osv, inte kanelbullar eller åt det hållet!
Det
här receptet är pisse-enkelt och blir till goa bollar morgon och kväll.
Det tar ca 2,5 timmar att göra, varav mycket av tiden är jäs- och
ugnstid.
A must have!
1 paket jäst
1 paket jäst
13 dl fingervarmt vatten
1 msk salt
6 dl valfri rolighetsingrediens! Exempelvis solrosfrö, linfrö, sesamfrö, torkad frukt, valnöt, annan nöt, havregryn, ja, ni fattar. Funkar finfint att blanda olika fröer och grejer. Valfriheten!
6 dl valfri rolighetsingrediens! Exempelvis solrosfrö, linfrö, sesamfrö, torkad frukt, valnöt, annan nöt, havregryn, ja, ni fattar. Funkar finfint att blanda olika fröer och grejer. Valfriheten!
7 dl ekologiskt rågmjöl
2 L vetemjöl
Börja med att blanda jäst, vatten och salt. Rör ner de 6 dl valfriheter och fyll på med rågmjölet. Bearbeta ner vetemjöl bit för bit tills du har som en fin deg. Låt degen jäsa en timme.
Efter
jäsningen formas 24 bullar som läggs ut på plåtar (med papper under,
rekommenderas). Mitt tips är att platta ut bullarna så mycket det går.
Mina blev nämligen på sina håll fotbollrunda, vilket är lite mindre
ätvänligt, tycker jag.
Efter detta kan man låta dem jäsa lite till medan ugnen värms upp till 250¤.
Bullarna ska sedan, plåt för plåt, gräddas i 20 minuter.
Och
sen vet ni vad som gäller - skär upp och smöra med en kopp te till.
Plus förstås att frysa ner i påsar med kanske fem i varje påse.
Toppenbullar!
Funkar säkert att göra limpformat av om man hellre vill det.
Ät gott och må väl!
// Myran
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar