fredag 31 januari 2014

Allt med avokado! (Även chokladmousse!)

Avokado. Den åtråvärda. Den ljuvliga men svårflirtade.

Alla som någon gång har ätit en avokado vet hur gott det kan vara när den är perfekt mogen och frisk i smaken. Alla som har försökt köpa avokado några gånger vet också vilket roulettespel det är och hur förkrossande det kan vara att tvingas inse att det mosiga, brunfläckiga, stinkande innehållet är oätbart.
Lika värdelöst är det att öppna en ofärdig, omogen frukt till kvällsmaten. Även om den får vila en stund tills nästa tillfälle är det som att den väl en gång öppnade avokadon helt stannar upp i sin mognadsprocess och förblir stenhård tills den skrumpnar ihop och måste slängas.

Ändå. Avokado är en fantastisk frukt, älskad av de flesta och otroligt användbar. Den är nyttig och fräsch och förekommer frekvent i hälsomagasin och nyttiga receptböcker.
Avokado passar dessutom till så många rätter. Den lyfter en vanlig sallad till himmelska höjder. Den utgör bas i många fina förrätter. Den passar utmärkt på smörgåsen och dessutom kan den blandas ner i många olika mellanmål.

Idag provade jag för ovanlighetens skull att göra en hälso-fika. Jag som oftast snaskar bullar och kex, glass och godis, härdat fett, vitt socker och vetemjöl. Jag vägde mellan att smälla ihop en drypande vegan-kladdkaka eller att ta den smala vägen och vara en duktig hälsovegan.
Det blev det senare, det blev en nyttig chokladmousse!
Så här:
Mixa
en banan
en avokado
3 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
ca 1 dl havremjölk

Enligt receptet skulle moussen ställas in i frysen ett tag, men det struntade jag i. Och så värmde jag några frysta hallon och pyntade med.
Smak? Jo, det påminde mycket om chokladpudding och fick mycket bra konsistens (tänk på att mixa ihop ordentligt så det inte är stora bitar i smeten). Lite smak av avokado och banan under chokladsmaken, men det är absolut inga problem.

Den här chokladmoussen kan jag rekommendera! Snabb, enkel, nyttig, rolig. Och god såklart.

Jag rekommenderar också att köpa hem en påse omogna avokados och använda dem efterhand de börjat mjukna. Det är bästa sättet att hålla koll på de små rackarna!

// Myran

Ps. Satte etiketten raw food på inlägget. Det är lite fusk, jag har både mjölk och varma bär, men utöver det är det ju faktiskt en rå liten efterrätt, right? Ds.

måndag 13 januari 2014

2014: Raw Food i Halmstad!

Kära Halmstadbor!
Det är med glädje jag kan presentera det senaste i Halmstad:
Raw Food Café på Hantverksgatan 26 mitt i centrum!

Caféet, som även bjuder på mat (helt raw!), öppnade förra helgen och jag har redan varit där två gånger. Det är toppen!
Fikan är en fröjd att titta på och lika ljuvlig att stoppa i munnen. Här finns fantastiska nougatbollar, päron med kokosgrädde, snickerstårta och citronbollar bland mycket annat. Äggfritt, mjölkfritt, köttfritt. Ekologiskt. Och raw helt igenom.
Vad är raw food, kanske ni undrar då? Ja, jag är inte rätt person att svara för det är ganska nytt för mig med. I stort går det ut på att äta rå mat som inte har värmts upp. Googla vidare vettja, jag vill inte sitta här och råka ljuga.

Hur som helst så går det att göra väldigt mycket inom raw food-spektrat. En vän till mig berättade om en raw pasta med sås hon gjort, där "pastan" var strimlad squash och såsen färska tomater och nötter.

Caféet serverar bland annat raw pizza och raw hamburgare (gå dit och se med egna ögon vettja!) men för den lite skeptiske kommer det också att finnas varm soppa, kaffe och te som alltså inte räknas som raw men fick vara med ändå.

Bästa som hänt på länge i Halmstad, säger Myran!